Ce este iubirea?

Ce este iubirea?

 

Iubirea este greu de definit sau explicat teoretic, există o serie de definiții date de filosofi renumiți, dar din punctul meu de vedere, fiecare explică o trăire personală într-un context anume.

Dacă la întrebarea „Cine este Dumnezeu?”, putem face trimitere la scriptură pentru a ne documenta teoretic și interpreta conform trăirile personale despre existența lui Dumnezeu, atunci când vorbim despre iubire, nu putem spune decât un sentiment trăit la o intensitate individuală și într-un anume context.

Sentimentul de iubire profundă apare în spațiul public atunci când vorbim de reciprocitate, dar nici în această situație termenul de „profund” nu poate stabilii intensitatea, nivelul sau limitele iubirii.

Iubirea poate fi de mai multe feluri: iubirea față de partener, iubirea față de copil, iubirea de sine, iubirea față de animale, iubirea față de țară, iubirea față de natură, etc.

Sunt câteva lucruri distincte în tipurile de iubire prezentate, în cazul iubirii de sine, nu putem vorbi de reciprocitate sau în cazul a doi parteneri îndrăgostiți iubirea se manifestă în planul intimității și  sub aspect sexual.

Sunt o serie de elemente care pot fi parte la constructul sentimentului de iubire, anume: respect reciproc, intimitate psihologică, sprijin emoțional, fidelitate sexuală, etc. Acestea le pot considera doar ghidaje teoretice de multe ori iubirea poate să ia naștere dintr-un lucru aparent superficial, dar des întâlnit, aspectul fizic (înfățișarea), iar acest element nu este întâlnit doar în sentimentul de iubire față de un om, îl întâlnim și în relația dintre om – animal.

De multe ori iubirea poate fi un sentiment superficial, chiar fals... Iubești un om care l-ai cunoscut într-un context anume, la o vârstă anume și cu un grad de falsitate ridicat, ulterior realizezi că persoana respectivă ascunde un al tip comportament care nu coincide cu standardele tale emoționale.

Iubirea necondiționată este regăsită doar la o singură categorie, și anume în relația paternă, dar nici aici nu există un standard emoțional, există părinți care își părăsesc copii, există copii care uită de părinți, exemplele pot continua.

Sentimentul de iubire nu este etern, el poate suferi modoficări, mai ales dacă este creat pe dorință, atracție și atașament.

  „Nu frumusețea ne face să iubim, ci iubirea ne face să vedem frumusețea” – Lev Tolstoi;

Din ceea ce spune Tolstoi, scriitor rus, apreciat ca unul dintre cei mai mari romancieri ai lumii, pot înțelege că iubirea te poate determina să vezi lucrurile diferit de realitate, dar într-o manieră pozitivă.

Personal consider că iubire este legată de prea multe condiții (încredere, devotament, fidelitate, stabilitate, egalitate, etc.), pentru a exista într-o manieră pură și reală. De multe ori auzim penibila întrebare, „Cât de mult mă iubești? Iubirea nu poate fi măsurată, nu a fost inventat „iubirmetru”. De multe ori sentimentul de iubire apare într-o formă sinceră când partenerul nu mai este în viață, atunci elementul de bază este regretul pentru ne mărturisirii iubirii la tipul potrivit.

 

Drd. Daniel Caraivan

27.03.2021